Plaswekker overdag
Standaard
Om te leren overdag de baas te worden van de blaas, bieden wij de Apollo 24 als plaswekker. Deze plaswekker is licht en klein en daarmee ook gemakkelijk voor kinderen. Het alarmsignaal gaat af zodra de eerste druppels urine worden gesignaleerd. Dit signaleren gebeurt met een clip in de basis uitvoering, of met sensor inleggers die in het eigen ondergoed kunnen worden gebruikt of met het dragen van sensor onderbroeken (dezelfde als met de plaswekker voor de nacht).
Het alarm kan ingesteld worden op trillen en/of geluid en het volume is instelbaar. Met de Apollo 24 behoort broekplassen snel tot de verleden tijd.
“De plaswekker” is vooral bekend als effectieve methode om bedplassen af te leren. Maar bij plasproblemen overdag kan de plaswekker ook effectief zijn. Wij hebben de kleinste en lichtste plaswekker van Nederland; de Apollo 24 dagalarm.
Plasongelukjes overdag
Verreweg de meeste kinderen zijn overdag eerder zindelijk dan ’s nachts. Dit komt vooral omdat je eerder start met het zindelijk worden overdag dan dat het bedplassen wordt aangepakt. Daarbij is overdag zindelijk worden voor veel kinderen ook makkelijker, omdat kinderen veelal bewust zijn van wat er gebeurt (ze zijn wakker).
Desondanks zijn er ook veel kinderen die overdag, op schoolgaande leeftijd, last hebben van ongewenste plasongelukjes.
Kinderen zijn teveel afgeleid, ze vergeten te plassen
Kinderen hebben gedurende de dag veel impulsen te verwerken van alles wat er om hen heen gebeurt. Op school, maar zeker ook daarbuiten met spelen, gamen enzovoort. Hiernaast geeft ook het eigen lichaam signalen, zoals de prikkels van een volle blaas. Maar die worden door kinderen vaak genegeerd of weggedrukt, omdat het hen niet goed uitkomt op dat moment. Ze zitten midden in een spel, wil niets missen of is bang iets te ‘verliezen’.
Deze kinderen voelen wel dat ze moeten plassen, maar handelen daar niet naar. Voor deze kinderen zijn de plashorloges de beste oplossing. Zo wordt op een laagdrempelige manier routine en regelmaat aangebracht in het plasgedrag.
Kinderen voelen niet dat ze beginnen te plassen
Voelt jouw kind helemaal niet dat het moet plassen, dan is de plaswekkertraining voor overdag met de Apollo 24 de slimste keuze. Op deze manier ontwikkelt jouw kind een reflex op de prikkels van een volle blaas. De Apollo 24 geeft direct een alarmsignaal op het moment dat de eerste druppels urine vallen. Binnen enkele weken leert jouw kind de prikkels van een volle blaas te herkennen en weet dat het dan naar de WC moet gaan om te plassen.
Voordelen van de Apollo 24 dagalarm
- Het is de kleinste en met slechts 24 gram ook de lichtste plaswekker en daardoor voor kinderen zeer prettig in gebruik
- De gebruiker heeft de keuze uit tril en/of geluid alarmsignaal
- Het geluid van het alarmsignaal heeft een instelbaar volume
- De Apollo 24 wordt door zeer veel zorgverzekeraars vergoed in een aanvullend pakket.
Sensorbroeken, sensor inleggers of clip
De Apollo 24 werkt eigenlijk hetzelfde als een plaswekker voor de nacht. Zodra de eerste druppels urine in de onderbroek komen, gaat het alarm af. Hierbij kan jouw kind gebruik maken van het speciale Urifoon sensorondergoed, maar voor de Apollo 24 hebben we ook speciale sensor inleggers die in het eigen ondergoed kunnen worden gedragen. Ze worden hieronder nader toegelicht.
Sensorbroeken (wasbaar)
Het sensor ondergoed ziet er uit als normaal ondergoed en is een boxer model voor een jongen en een hipster model voor meisje. Het speciale is dat er sensordraden in het ondergoed zijn verwerkt. Op het ondergoed wordt een aansluitsnoertje met 2 drukknopen bevestigd en deze is verbonden met de Apollo 24. Zodra de eerste druppels urine in het sensorbroekje komen, wordt direct het alarm geactiveerd.
Sensor inlegger (eenmalig gebruik)
De sensor inlegger wordt in het eigen ondergoed gebruikt. Deze inleggers hebben net als het sensorondergoed een groot sensorbereik, zodat de eerste druppels urine altijd worden gesignaleerd. Aan de inlegger wordt met een oranje clipje een snoertje verbonden, die aan de Apollo 24 wordt gekoppeld. Zo gaat bij de eerste druppels urine direct het alarm af.
Het grote voordeel van deze inleggers is, dat na het plassen vaak niet direct de hele onderbroek moet worden verschoond maar alleen de inlegger moet worden vervangen. De inlegger laat namelijk geen vocht door, dus bij een snelle reactie op het alarm blijft de onderbroek droog. De natte inlegger wordt simpel vervangen door een nieuwe inlegger en jouw kind kan verder trainen. De natte inlegger wordt weggegooid, want deze kan niet worden gewassen.
Clip op het eigen ondergoed
De goedkoopste oplossing is simpelweg de standaard meegeleverd clip aan het eigen ondergoed te bevestigen. Het alarm gaat af als de clip nat wordt. Maar waar komen de eerste druppels urine? Dus waar moet ik de clip bevestigen? Vooral bij jongens is dit lastig te voorspellen...
Conclusie
In de praktijk kiezen de meeste mensen voor de sensor inleggers, omdat:
- Het is het makkelijkst in gebruik. Het verschonen van het ondergoed overdag (schoenen uit – broek uit – ondergoed verschonen – broek aan – schoenen aan) is bewerkelijk. Zeker als dit meerdere keren per dag gebeurt.
- Het heeft net als het sensor ondergoed een groot sensorbereik, dus de eerste druppels worden altijd direct gesignaleerd.