Wat is de beste oplossing tegen bedplassen
De plaswekker
Volgens artsen en ook volgens de resultaten van veel wetenschappelijk onderzoek is de
plaswekker verreweg de meest effectieve en snelste methode om van het bedplassen af te komen. Met de plaswekkertraining leert het kind op tijd wakker te worden wanneer de blaas een signaal afgeeft als deze vol is en het de hoogste tijd is om te gaan plassen (het zogenaamde wekreflex).
Eenvoudig en doeltreffend
De plaswekker werkt erg eenvoudig en is zeer doeltreffend. Op het moment dat je kind naar bed gaat, trekt het een sensorbroekje aan. Zodra je kind 's nachts in bed begint te plassen en de eerste druppels urine in het sensorbroekje komen, gaat direct het alarm van de plaswekker af. Dit alarm moet jouw kind snel wekken, waarna het in een reflex de sluitspier van de blaas zal sluiten.
Daarna wordt het alarm uitgezet en de plas op de WC afgemaakt. Belangrijk is dat je kind goed wakker is en zich volledig bewust is van het plassen op de WC. Daarna wordt weer een schoon sensorbroekje aangetrokken en kan je kind weer lekker verder slapen.
Door elke nacht snel van het alarm wakker te worden, ontstaat er een wekreflex. Dit zorgt ervoor dat je kind steeds vaker - en uiteindelijk altijd - zelf op tijd wakker wordt om naar de WC te gaan.
Met deze gedragstherapie leert je kind dus iets waar het de rest van zijn leven profijt van heeft. De slagingskans van de
Urifoon plaswekkertraining is ruim 90% en de training duurt gemiddeld 2 à 3 maanden. Het is hierbij belangrijk dat je kind gemotiveerd is om het bedplassen aan te pakken en dat de plaswekker dagelijks wordt gebruikt.
Plaswekker soms nog even niet
Plast je kind vaak en/of veel omdat het een kleine blaas of een hoge urine productie heeft? Dan is het raadzaam eerst contact op te nemen met je huisarts om te bepalen of de plaswekker op dat moment verstandig is om in te zetten.
Elk plasmoment is namelijk ook een alarm moment en dit kan de training te vermoeiend maken. Het is dan verstandig eerst te onderzoeken of de blaas kan worden vergroot of de urineproductie kan worden verminderd.
Medicijnen
Daar waar met de plaswekkertraining het gedrag van je kind wordt veranderd door voortaan ook tijdens de slaap de prikkels van een volle blaas op tijd te leren herkennen, zijn medicijnen meer gericht om het bestrijden van het symptoom.
Medicijn om minder urine aan te maken
Veel mensen hoeven ’s nachts nooit te plassen. Dit komt omdat het lichaam tijdens het slapen een bepaald hormoon aanmaakt, waardoor het lichaam minder urine produceert en de blaas ’s nachts niet vol raakt. Een vervanger van dit hormoon is het medicijn Minrin (desmopressine), dat soms ter ondersteuning van de zindelijkheidstraining door de huisarts wordt voorgeschreven. Dit medicijn vervangt dit hormoon en zorgt er dus voor dat er 's nachts minder urine wordt geproduceerd. De blaas vult zich minder snel en hierdoor wordt de kans op bedplassen verkleind.
Het medicijn vergroot de kans dat je kind de hele nacht lekker droog door kan slapen, want er wordt minder urine aangemaakt. Op deze manier leert je kind dus niet hoe het moet reageren als het wél tijdens de slaap moet plassen. En wat gebeurt er als je kind het medicijn niet meer slikt? Als de huisarts dit medicijn voorschrijft is het voor maximaal 3 maanden.
Veel ouders vinden het geven van een medicijn tegen bedplassen aan hun kind een bezwaar, omdat het vooral een tijdelijke oplossing is. Maar het kan daarmee wel een hele goede oplossing zijn om tijdens een logeerpartij of schoolkamp te gebruiken. Van dit soort momenten moeten ook de bedplassers onbezorgd kunnen genieten en dit medicijn kan daar een zeer geschikte oplossing voor zijn.
Medicijn om rekbaarheid van de blaas te vergroten
Als is aangetoond dat jouw kind een te kleine blaas heeft, dan wordt bijvoorbeeld Dridase (oxibutinine) voorgeschreven. De blaas is een soort spier en deze medicijnen zorgen ervoor dat de blaas beter rekbaar wordt, zodat meer urine kan worden opgeslagen en de kans op bedplassen wordt verkleind.
Preventief wakker maken
Veel ouders maken hun kind wakker om te laten plassen op het moment dat zij zelf naar bed gaan. Dit verkleint de kans op een nat bed verderop in de nacht. Deze methode noemt men preventief wakker maken en dit wordt heel veel toegepast.
Zorg voor een wakker kind bij het plassen
Je spreekt van tevoren met jouw kind af dat het wordt wakker gemaakt om te gaan plassen als jullie naar bed gaan. Wek je kind rustig, maar zorg er wel voor dat het goed wakker is. Je kind moet zich bewust zijn van wat er op dat moment gebeurt. Dit kun je toetsen door de volgende ochtend te vragen of het zich het wakker maken en plassen kan herinneren. Als het zich niets herinnert, is je kind niet goed wakker gemaakt.
Bedplassen is slapend en onbewust plassen en dat wil je juist afleren. Als je kind bij deze methode niet goed wakker is, hou je het slapend en onbewust plassen in stand en heeft het geen effect. Het helpt als het wakker maken veelal rond hetzelfde tijdstip gebeurt. Dan went je kind er aan en heb je er het meeste profijt van.
De belangrijkste beperking van deze methode is dat jij als ouder bepaalt wanneer je kind moet wakker worden om te gaan plassen en dat niet het lichaam van je kind dit signaal geeft. Er wordt nog geen wekreflex aangeleerd. Dus wat gebeurt er als jij een keer vergeet je kind wakker te maken of niet in de buurt bent om dit te doen?
Kalender of motivatie methode
Met deze methode maak je dagelijks op een leuke manier inzichtelijk hoe de afgelopen nacht is verlopen. Maak samen met je kind bijvoorbeeld een kalenderblad met een vakje per dag. Aan de hand van wat er de afgelopen dag is gebeurd, mag je kind 's morgens een vakje inkleuren, een zonnetje tekenen of een sticker plakken. Bij een nat bed tekent je kind bijvoorbeeld een wolk met regendruppels eronder.
Ons advies is je kind ook bij een nat bed wel iets te laten tekenen of plakken. Je kind ziet dit tekenen of plakken namelijk juist als een beloning dat het bezig is met oefenen en aan een nat bed kan het niets doen. Anders kan het gevoel bij je kind ontstaan dat het dubbel wordt gestraft.
Dan beloon je een serie droge nachten achter elkaar. Om de volgende belonding te kunnen verdienen, moeten er steeds meer droge nachten zijn gehaald.
De eerste beloning krijgt je kind bijvoorbeeld na 2 droge nachten achter elkaar, de volgende beloning na 3 droge nachten achter elkaar etc. Kleine haalbare stapjes zijn belangrijk. De beloningen hoeven niet groot te zijn. Denk bijvoorbeeld aan het kiezen wat er die avond wordt gegeten, iets langer opblijven of na het eten nog even buiten mogen spelen. Als het jouw kind maar stimuleert.
Op deze manier wordt jouw kind spelenderwijs gemotiveerd liefst elke nacht droog door te komen.
Blaastraining
Bij de blaastraining wordt er spelenderwijs geprobeerd de capaciteit van de blaas te vergroten. Een grotere blaas kan meer opvangen en verkleint daarmee de kans op bedplassen.
De volgende 2 manieren worden vaak geprobeerd.
- Laat je kind ‘s ochtends al snel 2 bekers water leeg drinken. Hierdoor wordt het plassen gestimuleerd. Als je kind moet plassen, is het de bedoeling dat dit wordt uitgesteld. Laat je kind bijvoorbeeld eerst rustig tot 10 tellen voordat het begint te plassen. Herhaal dit de daarop volgende dagen en probeer het moment van plassen steeds iets langer uit te stellen.
- Een andere manier is je kind een periode in een maatbeker te laten plassen. Elke keer wordt genoteerd hoeveel er is geplast en de uitdaging voor je kind is steeds een beetje meer uit te plassen. Het zal dus steeds iets langer de plas ophouden, waardoor de blaas wordt opgerekt.
Doe dit met mate
Het is belangrijk deze methode niet te forceren.. Als je kind te lang en te vaak achter elkaar bewust de plas op houdt is de kans aanwezig dat de blaas gespannen raakt. Deze gaat ontspannen als je kind lekker ligt te slapen. Wij zien juist dan bij veel kinderen dat tijdens en na het ontspannen van de blaas relatief veel urine wordt aangemaakt. Hierdoor wordt precies het tegenovergestelde bereikt van wat je zou willen…