­
Kinderen wel of niet wekken om te plassen - Urifoon

Anderen lezen ook

De Urifoon plaswekker zorgverzekering vergelijking 2025
De Urifoon plaswekker zorgverzekering vergelijking 2025
16 December 2024
December is ook de maand om je zorgverzekering te controleren en eventueel aan te passen. De plaswekLees meer
Starten met de plaswekker training onder schooltijd of tijdens de schoolvakantie?
Starten met de plaswekker training onder schooltijd of tijdens de schoolvakantie?
18 Oktober 2024
De motivatie van je kind is cruciaal voor succes met de plaswekkertraining. Maar moet je beginnen tiLees meer
Zindelijkheidstraining: in 10 stappen je kind zindelijk maken
Zindelijkheidstraining: in 10 stappen je kind zindelijk maken
17 Juli 2024
Zindelijkheidstraining is het proces waarbij kinderen leren hun blaas en darmen onder controle te hoLees meer
10 voordelen van wasbaar incontinentie ondergoed
10 voordelen van wasbaar incontinentie ondergoed
11 December 2023
Wasbaar incontinentie ondergoed is een goed alternatief voor wegwerp incontinentie materiaal en biedLees meer

Moet je kinderen wakker maken om te laten plassen?

Wat veel ouders doen. Op het moment dat jij naar bed gaat even je kind wekken om te laten plassen. ok, je kind stribbelt tegen en vindt het helemaal niet leuk, maar het grote voordeel is wel dat er die nacht hoogstwaarschijnlijk niet meer in bed wordt geplast.
Herkenbaar? Lees dan vooral verder!

Actief wekken van je kind om te laten plassen is niet verstandig

Natuurlijk is het prettig dat je het bedplassen kan voorkomen door je kind te laten plassen als je zelf naar bed gaat. Het scheelt vaak in ieder geval een hoop rompslomp midden in de nacht om een nat bed te verschonen. 
Tot zover het goede nieuws. 
Want het actief wekken van je kind heeft veel meer nadelen. Denk hierbij aan:
  1. Wat gebeurt er wanneer jij niet je kind wekt? Misschien logeert je kind elders, is het op schoolkamp of vergeet je het een keer. Wordt je kind dan wakker van de prikkels van een volle blaas? Mogelijk niet, dus het is nog niet zindelijk en bedplassen blijft op de loer liggen. Conclusie: Het is geen structurele oplossing.
  2. Kan je kind zich de volgende morgen herinneren dat het wakker is gemaakt om naar de WC te gaan? Veel kinderen willen niet gewekt worden om te gaan plassen. Er is de nodige commotie bij het wekken en naar de WC gaan. Vaak plassen ze ook (en soms flink ook). Maar ondanks dat, kunnen ze de volgende morgen niet herinneren wat er die nacht is gebeurd. Dit betekent dat ze onbewust hebben geplast. Bedplassen is ook onbewust plassen en dat willen we juist afleren.
  3. Als jij je kind wekt om te gaan plassen bepaal jij wanneer het wakker moet worden om te gaan plassen. In de ideale situatie wordt je kind wakker vlak voor het moment dat het moet plassen. Dit leer je met de plaswekker training.
  4. Ook tijdens het trainen zindelijk te worden is het niet verstandig je kind actief te wekken. De kans is namelijk groot dat je kind die nacht niet meer hoeft te plassen. Hierdoor wordt een trainingsmoment ontnomen. 
Actief wekken lijkt dus goed bedoeld, maar zorgt vaak alleen voor korte termijn resultaat. Het die nacht voorkomen van een nat bed. Het is meer het symptoom bestrijden dan dat de oorzaak wordt aangepakt. Vergelijk het met zwemles. Je leert pas zwemmen als je in het water actief mee doet en niet wanneer je alleen maar aan de kant de naar de instructies luistert...

Laat het los; je kind moet leren

Het snelst kan er worden getraind en geleerd als je kind elke nacht in bed plast. Er is namelijk elke nacht een leermoment. Elke nacht wordt je kind direct gewekt op het moment dat het begint te plassen. Elke nacht voelt het dan de prikkels van een volle blaas. Na verloop van tijd koppelen de hersenen het gevoel van die prikkels aan het wakker worden.
In het begin van de training wordt je kind wakker van het alarm van de plaswekker, maar al vrij snel zal je zien dat je kind zelf tijdens de slaap de prikkels gaat herkennen en op tijd wakker wordt. Het wekreflex is zich aan het ontwikkelen.

Zorg voor goede bescherming van het bed

Aan het begin van de plaswekkertraining is het allemaal nieuw en even wennen. Hierdoor zal er niet altijd even snel op het alarm worden gereageerd. Natte bedden tot gevolg.
Om hier midden in de nacht snel en soepel mee om te gaan een tip. Leg in het bed van je kind meerdere matrasbeschermers over elkaar. Heeft het geplast, verwijder je de bovenste natte matrasbeschermer en de droge ligt direct klaar. Dit scheelt veel tijd.
Naast de matrasbeschermers is misschien ook een waterdicht dekbedovertrek de moeite waard. Hierdoor blijft het dekbed schoon en droog. Wel zo prettig.
Als ons wasbare beschermende beddengoed is gemaakt van hoogwaardige materialen. Het kreukt niet en is waterdicht, maar de stof ademt wel. Het lijkt dus niet tot extra transpiratie.
Reacties
Laat een reactie achter