Beste keuze Plaswekker
Hoe makkelijk wordt jouw kind wakker?
Het is belangrijk hier even goed bij stil te staan, want bedplassers worden in de regel moeilijk wakker. Relevante vragen voor een goede keuze zijn:
- Is het volume instelbaar? Harder kan nuttig zijn, maar soms ook juist zachter om anderen niet onnodig te wekken.
- Zijn er verschillende alarmtonen? Tijdens de training kan het helpen af en toe van alarmtoon te veranderen. Hierdoor ontstaat er geen automatisme en blijft de reactiesnelheid geprikkeld.
- Moet het kind het bed uit om het alarm af te zetten? Het klinkt lekker als dit niet hoeft, maar dat is voor de training echt onverstandig. Vergelijk het met de snooze functie van je eigen wekker. Even knopje indrukken en lekker 10 minuten verder slapen. Met de plaswekkertraining moet je kind juist direct opstaan om verder te plassen op de WC. Het is dus het beste als je echt je bed uit moet om het alarm uit te zetten.
- Is er alleen een geluidsalarm of bijvoorbeeld ook een trilalarm? Sommige plaswekker kun je uitbreiden met een trilelement. Dit is echt een uitkomst voor kinderen die heel moeilijk wakker worden of juist bang zijn voor een hard geluid.
Zomaar een aantal vragen die relevant zijn bij het kiezen van de juiste plaswekker. Alleen Urifoon biedt meerdere typen plaswekkers. Elk kind is immers anders.
Onze plaswekkers zijn allemaal draadloos, dus zeer comfortabel in gebruik. De bediening is eenvoudig, zodat ook jouw kind de handelingen zelf kan uitvoeren. Het is ook belangrijk dat je kind zoveel mogelijk zelf doet. Hierdoor wordt de bewustwording van wat er ’s nachts gebeurt vergroot.
Onze plaswekkers hebben allemaal (ook) een irritant alarmsignaal. De Mickey en de Liberty bieden keuze uit verschillende tonen, maar vaak is het zo dat hoe irritanter het geluid hoe beter het is. Het is namelijk de bedoeling dat je kind het alarm zo snel mogelijk uit zet.
De Liberty en de Contessa kunnen ook met een trilelement worden gecombineerd. Dit werkt het beste bij de hele diepe slapers, bij kinderen die bang zijn voor hard geluid of natuurlijk voor de slechthorende en dove kinderen.
Deskundige begeleiding is echt belangrijk
Niemand vindt het leuk om midden in de nacht te worden gewekt. Dus voor behoud van de motivatie moet snel vooruitgang zichtbaar zijn en de plaswekkertraining zo kort mogelijk duren. Je kent vast verhalen van mensen die de plaswekker hebben geprobeerd, maar vroegtijdig zijn gestopt omdat het niet werkte. Hun kind werd niet wakker van het alarm.
Met deskundige begeleiding gebeurt dit niet! Een paar voorbeelden van veel voorkomende lastige momenten tijdens een training die met goede begeleiding worden opgelost.
Ook al kan het alarm van een plaswekker veel lawaai maken, niet elk kind hoeft daar direct op te reageren. Wat doe je dan? De training is immers nog niet begonnen, zolang je kind niet reageert op het alarm. Of stel dat je met de plaswekker ontdekt dat jouw kind 3 plasjes per nacht plast. Dit betekent dat het alarm 3 keer per nacht gaat… Dan is een plaswekkertraining wel erg vermoeiend. Voor je kind én voor jou.
Vaak wordt zonder goede begeleiding in dit soort situaties de plaswekkertraining op een gegeven moment gestaakt terwijl het kind nog niet zindelijk is. Zonde van de investering (tijd en geld) en je kind is nog steeds niet geholpen om van het bedplassen af te komen. Met alle teleurstellingen als gevolg.
Indien jullie niet door iemand uit het medische circuit wordt begeleid, bijvoorbeeld een kinderarts of plaspoli, kun je gebruik maken van onze deskundige helpdesk voor persoonlijke begeleiding. Met gerichte adviezen en speelse oefeningen kunnen wij jouw kind wel laten reageren op het alarm en/of het aantal plasmomenten ’s nachts reduceren. Hierdoor wordt er snel vooruitgang geboet, blijft de motivatie hoog en duurt de training niet onnodig lang.
Ook wetenschappelijk onderzoek toont aan dat plaswekkertrainingen met begeleiding een hogere slagingskans hebben, dan wanneer er geen deskundige begeleiding is.
Detecteren van urine voor het alarm afgaat
Sensorbroekjes (meest gekozen)
Katoenen bedmat
Deze bedmat heeft dezelfde sensordraden als in het sensorondergoed. De draden liggen wat verder uit elkaar, maar bedekken een veel groter gebied dan een sensorbroekje. De sensor bedmat kan goed worden gebruikt voor kinderen en volwassenen die nauwelijks in bed plassen, maar het wel willen weten wanneer het gebeurt. Ze hoeven niet dagelijks sensor ondergoed te dragen, maar kunnen slapen zoals ze zijn gewend. Het nadeel is wel dat er (veel) meer urine nodig is om het alarm te activeren. Hierdoor duurt het ontwikkelen van een wekreflex vaak langer, want je voelt bij het wakker worden onvoldoende prikkels van een volle blaas.
Zender in het eigen ondergoed
Ons advies is voor de oplossing met sensor ondergoed te kiezen. Misschien wel iets duurder, maar zoveel effectiever. Hierdoor neemt de slagingskans op een succesvolle training alleen maar toe.
Betrek je kind in het keuzeproces
Het succes van een plaswekkertraining wordt vooral beïnvloed door de motivatie van jouw kind. Betrek hem of haar daarom in het keuzeproces. Je kind moet met de plaswekker trainen en dat is best een spannend proces. Het helpt wanneer dit gebeurt met materiaal waar jouw kind helemaal achter staat.